2008-08-09

'Kak nyne vzbiraetsia veshii Oleg otmstit' nerazumnym xazaram...'



Buvome pirmojoje Rusios sostinėje Novaja Ladoga. Archeologas Adrianas Selinas (nerealus, baigęs archeologijos mokslus Pitery, kaip ir Tichvino vienuolyno muziejaus direktorė, tapybos specialistė Lesia) pasakojo apie tautų tarpusavio santykius iki mongolų totorių antplūdžio Rusioje. (Pirmoji Ladogos gyvenvietės data šaltiniuose minima 753 m.). Deja, įkyriai lijo, tad negalėjome patekti į cerkvę ir pamatyti XII a. freskų, nes, esą, atidarius cerkvės duris ir patekus į vidų drėgnam orui, joms daroma žala. (Šiaip vietovė visai kito istorinio kalibro ir konteksto, solidžiau viskas atrodo, ir nėra to varginančio konflikto tarp vienuolijos ir valstybės - muziejų - kaip kad Tichvine). Gaila, žinoma, bet šiaip Adrianas labai uždegančiai pasakojo, rodė archeologų radinius, mat, čia kasinėjimai vyksta jau 99 m., taigi, kaip ir netrūko įspūdžių. Labai daug sąsajų su baltų kultūra. Daug radinių su runomis.
Niekaip negaliu suprasti, kaip šalyje sugyvena tokie atskiri šviesuoliai ir klaikus plebsas (excuse my French), kuris, pavyzdžiui, šiąnakt baliavoja mūsų viešbuty. Vyksta dvejos vestuvės, ir jau maždaug apie vienuoliktą visas grožis išgaravo, ir iš gatvės girdėjosi toks leksikonas, kad net ausys vyto. Viena labai juokinga detalė - restorane, kur jie šventė, mes atsisveikinome su prancūzais, ir ten savo eilės laukė vestuvinis pyragas. Toks baltas, trijų aukštų, su nuotaka viršūnėje. O jaunikis buvo nukritęs ant padėklo dugno. Ha -bloody - ha.
Studentų chebra visai smalsi, labai gerai klausė, kaip visada, vokiečiai smalsiausi. Nuėjo iki Ladožkos, vos neįmerkė kojų, nors oras buvo kaip rugsėjį. Labai faini suomiai. Man asmeniškai labiausiai patinka vokiečiai, suomiai, estė ir lenkės. Švedas nulūžo ir vis dar serga, lyg būtų sumuštas prie Poltavos... Rusai velkasi visur iš paskos. Mūsiškės vis linksminasi. Pagaliau pagaliau šeštadienį skirstomės grupėmis ir dirbame su projektais, nes jau ima knisti mūsų ir projekto valdžios vadybos stilių skirtingumai. Taip atvirai rašau tik dėl to, kad jie niekada to neperskaitys... Bardakas visiškas. Sutinku, kad tame yra savotiško žavesio, bet viskam yra ribos.
Žavesys praeina, ir jau norėtųsi dirbti. Man rodos, kad ir chebra jau atsibaliavojo. O čia dar tas karas Chinvalyje, plius kiniečiai su savo olimpinėmis....
Jei būtų galima, likčiau čia ir dirbčiau su vietos istorikais arba vienuolyne. Šviesios galvos, entuziazmas, erudicija! Kaip to trūksta vadyboje.... Deja, deja...
Tai tokios liūdnos mintys paraštėse, grįžtant iš Ladogos.
Tiesa, dar dėl lietaus nebuvome prie „kurganų“ nuėję. Vienu žodžiu, dangus nusprendė, kad mums pakaks ir Adriano. Ką gi, gal ir taip.
Taigi, naujas niuansas: esu laiminga, bet :)

2008-08-07

Baraka-palaima




Культовый фильм. Шедевр невербального воздействия на бессознательное. Мир за гранью слов. Описать Бараку сложно, это нечто с захватывающим визуальным рядом и фантастическим звуковым оформлением. Это документальный фильм о природе, планете Земля и о нас с вами. Это непрерывный видеоряд, в который вошли потрясающие кадры красивейших мест Земли, это необычные ритуальные обряды различных племен, это съемки жизни в городе и многое другое.


Фильм создан Роном Фрике ( Ron Fricke) и Марком Мэджисоном ( Mark Magidson), большая часть музыки написана Майклом Штерном ( Michael Stearns). Барака - это проект с бюджетом в 4 миллиона долларов. Рон Фрике и Марк Мэджинсон вместе с командой из трех человек в течение 14 месяцев побывали в 24 странах, где и сняли этот удивительный фильм. Этот фильм снят супер-дорогой широкоформатной камерой TODD-AO 70mm, для которой Рон создал специальную компьютерную систему, позволяющую снимать удивительные, растянутые по времени кадры.


Барака - это арабское слово, которое означает "благословление", "благодеяние", "блаженство". Барака не имеет сюжета и там нет актеров. Это странное путешествие через шесть континентов. Каждый кадр этого фильма - фотография. Фотография неба, водопада, людей, камней, ритуалов, танцев, суеты, нужды, скуки... Но если задержать дыхание и присмотреться, то понимаешь это одна фотография. Великолепная фотография! Фотография Жизни...

Synaxis Baltica'2008



В художника мой превратился глаз, -
Твой образ в сердце впечатлен правдиво.
Он в раме тела моего сейчас,
Но лучшее, что есть в нем - перспектива.

Сквозь мастера глядишь на образ свой,
Его в глуби ты видишь потаенной -
У сердца моего он в мастерской,
Любимого глазами застекленной.

О, как дружны глаза у нас - смотри:
Мои - художник, а твои - оконца;
Чтоб образ твой увидеть там, внутри,
Сквозь них в меня заглядывает солнце.

Но глаз рисует тело лишь одно -
Увидеть сердце глазу не дано.

(W.Shakespeare)


2008-08-06

Neurolingvistika


Turiu laisvą rytą, tad iškart nukulniavau į vienuolyną, lyg namo... Bandau geriau įsižiūrėti į visų šventųjų veidus. Šįkart labai padrąsino šventas Jurgis. Ilgai jis jojo, draugužis, kol... Na, vis dar neatskleista paslaptis, kodėl Tichvino Ikonos kūdikėlio pėdos yra atsuktos būtent tokiu rakursu, ir kokį ritinėlį jis laiko kairėje rankoje. Tam skirtas popietinis užsiėmimas su beržo tošimi. Žiūrėsime, kas iš to išeis.
Vienuolyne susipažinome su atvirukų pardavėja Nina, kuri - o dangau - ir vėl man pasakoja apie savo meilę Lietuvai ir lietuviams. Pažiūri į mane ir sako - Labas vakaras (nesvarbu, kad rytas). Žmonės, mes esame mylimi! Mano kolekcija pasipildo naujais liudijimais. Vakar, beje, mūsų mergaitės visai neblogai pasirodė, nors Matelio filmo garso takelis taip ir neprasimušė pro multimedijos brūzgynus. Nina man pažada šeštadienį atnešti medalikėlį su mano šventąja pokrovitelnica. Jau ruošiuosi eiti namo ruoštis paskaitai, ir staiga iš kažkur pasigirsta giedojimas. Akyse pamatę mano nustebimą, man služiteliai parodo, kad lipčiau į antrą šventųjų vartų aukštą, ir ten gaunu dar vieną dovaną. Kadangi apskritai lydausi nuo a capella dainavimo, tai jau vien to užtektų mano beribiam džiaugsmui. To negana - pamatau penkis jaunus gražius juodai apsitaisiusius giedorius, kurie be jokios abejonės yra profesionalai, tai suprantu akimoju. Visa apsisnargliavusi ir susilydžiusi nuo jų giesmių (ypač nuo itin reto basso profundo, dėl kurio galėčiau kažin ką pažadėti), užkalbinu jų vadą Vladimirą, ir jis papasakoja apie jų vienuolyno chorą „Svetilen“. Aaaaaaaaaach. Kas čia darosi? Man net nereikia nieko panorėti. Viskas pildosi savaime. Turiu omenyje ir keletą kitų dovanų, kurias priskirčiau nematerialiajam paveldui. Tikra tiesa, aš tiek visko prinorėjau gyvenime, kad dabar nespėju atkišti delnų, kad neišbyrėtų išsipildymai.
Jaučiuosi kaip tūla B.G. ožka, kuri turi savo guru......

2008-08-05

Wounds


Labai „linksma“ diena, kurios metu sužinome, kad Tichvino vienuolyno sienos vienu ar kitu laikotarpiu saugojo vietos gyventojus nuo įvairių užsieniečių antpuolių, saugant savo šventenybę. O linksma dėl to, kad kai prakalbama apie Livonijos karą - paaiškėja, kad didieji blogiukai buvo lietuviai ir švedai, vėliau prasikalto lenkai, per karą su Napoleonu - prancūzai, o per antrąjį pasaulinį - vokiečiai. Visa grupė jaučiasi deramai prisidėjusi prie Tichvino miesto alinimo ir griovimo, todėl vaikštome per visus istorinius brūzgynus ir architektūros liekanas nusiteikę labai paslaptingai ir pilni keisto solidarumo jausmo - tarsi atsakingi už viską, ką padarėme... Nematomas vienas kito priešas. Labai sukrečia kankinio Jobo (cerkov Iova Mnogostradalnogo) cerkvė (man pati gražiausia iš visų ten esančių, bet bene pati apleisčiausia) ir greta jos esančios kapinės, pilnos iki virš galvos iškerojusių žolių ir dirbtinių gėlių. Ji buvo skaudžiausias artilerijos taikinys per antrąjį pasaulinį, o dabar visokeriopai puoselėjama vietos šventiko, kuris kantriai rūpinasi jos atstatymu, dirba su vaikais, renka aukas, beje, pabrėždamas, kad artilerijos pažeistos vietos išliktų matomos. Apskritai, čia labai pabrėžiamas tas „žaizdų“ paminklų sienose prisiminimas - vadinamieji „vestiges“...
Na, šiandien pagaliau eisime susitikti su ikona, tad tenka pakeisti Marco Polo kostiumą į kažką moteriško ir surasti lagamine skarelę - nes kitaip teks sukti ratus apie vienuolyną, taip ir nepatekus į vidų. O to visi labiausiai ir laukia. Vaikai truputį nusigandę dėl užduočių gausumo, spartietiškų buitinių sąlygų ir maisto, bet šiaip laikosi gana guviai. Atrodo, formuojasi kažkas labai svarbaus.
Vakar siaubingai pavargome, visiems važiavo stogai, o viskas tik tik prasidėjo...
Vakare per TV rodė dokumentiką apie a.a. Solženicyną.
(Man truputį nejauku, kad dėstytojai gyvena karališkai, o studentai tik dabar gavo karštą vandenį, na, o vegetarai, ypač švedas - veganas (jokio pieno, jokių kiaušinių) turi kentėti rusų nepasirengimą atsiliepti į mūsų europietiškų skrandžių reikalavimus. O dar jam - radikulitas).

Trys susirgo... Viena verkia :) Viso keturios aukos.
Pagaliau buvome prie ikonos...

Pagaliau visi laimingi. Visi tyli.

2008-08-04

dedicated to the "emptiness of no-thingness"



There is a house in New Orleans
They call the Rising Sun
And it's been the ruin of many a poor boy
And God I know I'm one

My mother was a tailor
She sewed my new bluejeans
My father was a gamblin' man
Down in New Orleans

Now the only thing a gambler needs
Is a suitcase and trunk
And the only time he's satisfied
Is when he's on a drunk

Oh mother tell your children
Not to do what I have done
Spend your lives in sin and misery
In the House of the Rising Sun

Well, I got one foot on the platform
The other foot on the train
I'm goin' back to New Orleans
To wear that ball and chain

Well, there is a house in New Orleans
They call the Rising Sun
And it's been the ruin of many a poor boy
And God I know I'm one

Tikhvin, 2008-08-04
http://www.youtube.com/watch?v=pRV9QCXLtHQ
keep your head together, old man :)

Tichvinas, v konce konca


Tichvinas. Išlipame iš autobuso. Prisistato bičas, gerokai įkalęs ir bando susipažinti. Vardu Vladimiras. Aš dar nė neišsižioju ką nors atsakyti, o jis jau sako - gražus mano vardas, ar ne? Kas man belieka? -Tai jau taip išeina, sakau - gražus. -O tavo koks? Na, mano tai toks ir toks. -A, tai ir tavo gražus... Ha ha ha... (unisonu atsidūstame) -O tai tu iš Estijos? -Aa, jo, beveik. -Aš tai tarnavau Pribaltikoj. (Jaučiuosi kaip raritetų rinkėja, sukaupusi gerą dešimtį Lietuvoje tarnavusių Rusijos piliečių, kurie pažinties metu vis ką nors švenčia. O aš vis jiems kažinkuo primenu, kaip mat ten pas mus gerai. Sakau - tai ir pas jus gerai. Jis sako - tai kad ne - gerai yra kitur, paprastai ne ten, kur mes patys esam. - Eik eik, sakau. Prasmingas pokalbis įvyksta, dievaži.) Po to pastebiu, kad nė vienas tą vakarą sutiktas vyriškos giminės atstovas taip ir nebuvo blaivas. Sekmadienis - nenuostabu, o ką dar veikti. Po lietaus visur purvynas - russkojė bezdorožjė. Miesto centre - Leninas, kuris stovi tiesiai ant senosios cerkvės pamatų. Taip tvirtai vyrukas stovi, net gražu. Pagrindinė gatvė - Karlo Markso. Irgi gražu. O buvusi Bogorodickaja - vadinasi Sovetskaja. Ne, čia ne retro, čia dabartis. Ir dar kokia. Daugiausia blaivių sutiktųjų - tai šunys ir katės. Paslaptingai dunkso vienuolynas. Šalia jo - išardyta upės vaga, sudarkyta Tichvinkos užtvanka. Nuostabaus žalumo tvenkinys. Medinių rąstų namukai. Ak, ir ką gi beveiksi tokiame miestelyje negerdamas. Nebent mokytis italų kalbos - kaip pas Čechovą. Tiesa, nerealiai skaniai kvepia dūmais iš trobų. - O žinai, kaip dūmai žiemą kvepia, kai sniegas visur girgžda! Vienuolyno svogūnai žiba. Leidžiasi saulė. Aaach. - Šita siena mus išgelbėjo nuo švedų 1716 m. -Aaa… (O ant transformatorinės išpurkšta - "Nemec, ja tebia liubliu"....)

Balose atsispindi kupolai.

Vienintelis klausimas, į kurį turiu nuolat atsakinėti - Ogonka ne naidiotsia? Trečią kartą užkalbinus - jau turiu paruoštą atsakymą - Da my ne kurim. - Nu i narod pošol - zdorovyj obraz žizni zakolebal.

(Tuo metu mūsų studentai jau perka stiklo tarą ir rytoj vėl bus puikios darbinės formos. Bet apie juos bus laiko pagalvoti vėliau, brendant eiliniu Bogorodickajos purvynu. Turiu ištisas dešimt dienų. Tol, kol galėsiu išsimaudyti Tichvinkoje. Ir būsiu įleista į vienuolyną. Dėkui Dievui, visi palomnikai jau apleido miestelį, tad ikona palikta ramybėje ilsisi... )

Gyvenimas yra gražus, v konce konca.

2008-08-03

Макс ФРАЙ. Сквоты


Сквоты - это пустующие помещения, в которых обитают самовольно захватившие их жильцы. Понятно, что нас интересуют не сквоты вообще, как социальное явление, а конкретные точки на географической карте новейшей истории русского искусства, несколько домов в Москве и Петербурге, которые на какое-то время становились своеобразными арт-коммуналками, "центрами современного искусства".

Если классический западный сквот - это ангар или старая фабрика, с наивно размалеванным фасадом и флагом на крыше, обитатели которого непременно являются носителями соответствующей идеологии и всегда готовы бороться за свое жилище с муниципальными властями - да хоть с самим чертом! - то классический российский сквот это расселенный жилой дом в центре города, пустующие квартиры которого временно заняты под художественные мастерские, музыкальные студии и просто спальни "сочувствующих".

В Москве эпоха сквотерства уже осталась в прошлом. Ее первой ласточкой стал "Детский сад"; потом пришло время знаменитого "Фурманного", расселенного дома в Фурманном переулке, где уже в 1987 году появились мастерские художников. Кажется, первыми там обосновались вернувшиеся из армии Мухоморы, Вадим Захаров, Юрий Альберт, Андрей Филиппов; "Чемпионы мира"... Впрочем, количество жильцов постоянно возрастало, опустевшие квартиры одна за другой становились мастерскими, а для художников, приезжавших в Москву из других городов, квартиры на Фурманном были постоянным жильем. Многие и переехать-то в столицу решились лишь потому, что там был сквот на Фурманном: какая-никакая, а все же гарантия крыши над головой.

Фурманный переулок - это словосочетание стало адресом "неофициального" русского искусства конца восьмидесятых - эпитет "неофициальное" я выбрал осознанно и после долгих колебаний, как единственно возможное определение для разношерстной компании художников, обитавших на Фурманном. Эпоха расцвета Фурманного совпала с "русским бумом": в воздухе пахло шальными деньгами, заграничным путешествиями и головокружительными карьерами, это было время непрерывного праздника, когда картины выхватывали из-под кисти, не дожидаясь, пока высохнет краска. "Невыносимая легкость бытия" - это могло быть сказано и про "фурманные времена".

В начале девяностых чудо закончилось, городские власти вдруг вспомнили про свое имущество; часть художников к тому времени уже благополучно обзавелась собственными мастерскими и квартирами, некоторые перебрались в такой же пустующий дом на Чистых Прудах, некоторые - в сквот на Ордынке, остальные тоже устроились как могли, благо счастливая эпоха муниципального разгильдяйства, когда в центре Москвы было полно пустующих домов, в которых не спешил отключать свет, воду и прочие полезные для жизни коммуникации, однако "второго Фурманного" уже не получилось: чудеса все же не повторяются.

Зато в начале девяностых в Москве появилось еще два уникальных места: сквот "Заповедник на Петровском бульваре" и сквот в Трехпрудном переулке.

На Петровском бульваре помимо прочих обосновался патриарх русской альтернативной моды Петлюра (Александр Ляшенко); его присутствие, как мне кажется, оказало мощное влияние на атмосферу всей арт-колонии: жизнь в сквоте на Петровском казалась (по крайней мере, стороннему наблюдателю) непрерывным - не то карнавалом, не то фестивалем альтернативной культуры. Там проводились показы параллельного кино, показы мод, перформансы, выступления современного балета и просто какие-то безумные дискотеки во дворе для всех желающих; там же работал уникальный в своем роде бутик для любителей "инакой моды", где можно было (кстати, весьма недешево) приобрести дедушкины туфли родом из тридцатых годов, пиджак, снятый с завсегдатая модного нью-йоркского клуба, или древнюю коллекционную шаль ручной работы.

А в Трехпрудном переулке обитали ростовчане... впрочем, не только ростовчане: точно помню, что там были, в частности, мастерские Вадима Фишкина, Ильи Китупа, и еще великое множество разных мастерских; однако ростовчане - люди южные, яркие, темпераментные, неудивительно, что мне именно они запомнились. К тому же первым обитателем Трехпрудного был ростовчанин Валерий Кошляков, а ростовчанин же Авдей Тер-Оганян стал инициатором массового заселения сквота.

Сквот в Трехпрудном переулке замечателен еще и тем, что в мансарде под самой крышей там находилась знаменитая в то время "Галерея на Трехпрудном", где раз в неделю по четвергам непременно случалось художественное событие. Динамическому развитию художественной ситуации такое положение вещей очень даже способствовало.

А вот в Петербурге эпоха сквотерства мало того, что до сих пор не закончилась, но и привела к тому, что художественное сообщество отвоевало себе "место под солнцем" - в самом центре города, на Пушкинской 10. В 1996 году завершилась семилетняя борьба товарищества художников "Свободная культура" за дом №10 на Пушкинской улице, где с 1989 года селились питерские художники и музыканты.

Кроме творческих мастерских художников и музыкантов, членов Товарищества "Свободная культура", на Пушкинской 10 разместились ·Музей Нонконформистского Искусства и Музей "Новой Академии Изящных Искусств"; галереи "ФОТОimage", "NAVICULA ARTIS", "Галерея 103"/Пушкинская обсерватория, Техно-Арт-Центр "Галереи 21" и его отделы: Кибер-Фемин-Клуб, Галерея Экспериментального Звука, "Фабрика Найденных Одежд" и Мастерские Новых Медиа; Русский Инженерный Театр "АХЕ", Петербургский Архив и Библиотека Независимого Искусства, музыкальный клуб-кафе "FISHFABRIQUE", магазин танцевальной, альтернативной и экспериментальной музыки "БАЗА" и еще великое множество всяческих замечательных заведений в таком же роде.

Впрочем, все это не значит, что в Питере нет других сквотов - ага, как же! Например, "Речники" - замечательное объединение замечательных же молодых художников - уже не первый год переезжают из одного пустующего дома в другой; наверняка есть и другие любители осваивать пустующие пространства. Возможно, эта практика приживется в других городах - чем черт не шутит?

Plochoj malčiška, takaja fiška (Zemfira)


Šiandien išvažiuojame į Tichviną. Ta proga nusprendėme, kad reikia deramai atsisveikinti su didmiesčio gyvenimu ir po ekskursijos laivu po Piterį buvome nuvesti vietinio piliečio Toliko - būsimo tarptautinių santykių specialisto - į buvusį skvotą, o dabar - kiečiausią undergroundo klubą - „Fišką“. Kitaip - „Fišfabriką“, adresas - Puškinskaja 10. Ten, kaip ir priklauso, buvau demaskuota buvusio desantininko, kuris tarnavo Kaune ir pajuto pareigą man pasakyti visą „Tėve mūsų“ ir pataisyti, jei suklydo. Nesuklydo. Tik parodė Lennono gatvę. Na, atsisveikinta buvo deramai, nors rekomenduoju dar vieną adresą, kur galima gauti visko a la sovietiniai laikai ir geros muzikos (roko, reggae ar ko nors panašaus) - tai vieta, o tiksliau - rajonas, kuriame gyvenau - ir kabokas "Majak" Majakovskaja 20. Visa kita yra vakarietiško tipo coffee houzai, kuriuose brangu ir „nekošeris“. Arba blyninės.

Nuotraukoje blogai matosi - Johno Lennono gatvė - tai vidinė to skvoto gatvė, jos dvasinė ašis. Virš arkos kabo žymiosios ketveriukės bareljefai. Čia kadaise gyveno ir G.B. Ką tai sako mano naujiesiems draugams iš Vokietijos bei kitų mums draugiškų valstybių, lieka Peterburgo miglose. Esu laiminga. Man nieko netrūksta. Nerealu?

Dabar, kai visas miestas jau bando miegoti, chebra dar nuėjo žiūrėti, kaip pakeliami tiltai ir groja fontanai prie Vasilijaus salos „strielkų“. Atrodo, kad pažįstu tuos fruktus jau dešimt metų... Negaliu nepakikenti - vienas vokietukas - toks Hamleto tėvo šmėkla - mano buvo pramintas Svirduliu (Lurch), nes nerealiai primena tą „You rang?“ iš Adamsų, ir amžinai visur vėluoja, pasimeta arba nesupranta, ką jam sakau. Durilka kartonnaja. Labai paslaugus užtat, bet naudos iš to nedaug. Yra ir kitokių personažų, kurie, iš visa ko sprendžiant, dar parodys savo „fiškas“. Čto to mne podskazivajet...

Kažin, kaip ten bus su rytiniais sekmadienio užsiėmimais rytoj, kuriuos vesti įpareigota būtent aš, o ne tie, kurie nuėjo padoriai miegoti ir dabar jau sapnuoja kokį ketvirtą sapną. Visas viešbutis smirda mano atsineštais „Fiškos“ dūmais, uodai jau nebe tokie įžūlūs, pinigų, tiesa, katastrofiškai mažėja, bet...

Vaikai nerealūs, oras idealus, gyventi gera.

Bučiuoju, apkabinu, pasiilgau.
P.S. po 5 val. -- viskas einasi puikiai, tik lyja :)